ZE-BALET PROJECT 2019.

Mama mila, ode Mia

Slika

Mjuzikl „Mama mila, ode Mia“, je prvenstveno edukativni projekat koji je pretočen u jednu autorsku priču naše današnjice. Sudbina djece i omladine, koja je vezana sa odlascima drugova, bliskih rođaka, roditelja, prvih ljubavi.  Njihova budućnosti nam je najvažnija, ali da li smo svjesni stalnih nevidljivih upozorenje onoga šta se dešava u mladim dušama, njihovim snovima i željama. Mjuzikl je priča o dvoje mladih. Mia i Emir su glavni likovi naše priče, koje rastavlja upravo današnjica. Mladi u svojim glavama nemaju barijera, oni jednostavno ne vide i ne žele da vide bilo kakve granice. Ono što vezuje i prošlost i sadašnjost, ali i budućnost jeste ljubav. Ljubav nema granica a nema ni vremenski okvir.  Ljubav je jednostavno ljubav.

Produkcijski je ovaj projekat za ARS Centar do sada najzahtjevniji jer se radi o troslojnom segmentu: plesu, pjevanju i glumi što je itekako zahtjevno samo po sebi, a ako se uzme u obzir da su u tome izvođači djeca i mladi onda je to zaista jako, jako komleksno. Hor (njih cca 60) i pojedini solisti su iz Kaknja, dok su balerine i drugi dio izvođača iz Zenice. Dirigentica i korepetitor je profesorica Amila Pašalić. Muzičke aranžmane je radio profesor i kompozitor Armen Škobalj. Dragica Dimić, baletni pedagog iz Novog Sada, sa preko 20 godina baletnog i plesačkog iskustva je postavila koreografije uz asistenciju mlađe kolegice Laura Kanas. Projekat je rađen u režiji poznate bosanskohercegovačke glumice Fakete Avdagić – Salihbegović. Autor cijelog projekta je gđa. Samira Spahić  - Rustempašić.

Cjelokupan grafički dizajn mjuzikla je osmislio Kerim Demiri.

Glavne likove tumače balerina ARS Centra, Sajra Spahić, jedna od najuspješnijih mladih balerina u Bosni i Hercegovini (klasični i savremeni balet) i Emir Skopljak, nesumnjivo mladi talenat koji podjednako dobro svira instrumente i pjeva.

Osim baletnog ansambla publika će imati priliku vidjeti i mlade soliste Mustafa Mekanić (mladić koji je završio srednju muzičku školu i koji svira 3instrumenta) i Emina Bajraktarević, djevojka sa izvrsnim vokalnim sposobnostima.

Radnja mjuzikla je smještena u dvije škole. Jedna je u Bosni i Hercegovini , a druga u Švedskoj. Bogata je lista učesnika i likova. Od nastavnika do učenika, svi su radili i svi kao i u životu imaju svoje  uloge i u mjuziklu.  Ovaj put na sceni stvarni profesori glume sebe i u mjuziklu. Osim Mustafe Mekanića i Emine Bajtarević na sceni će se pojaviti i mlađi solisti. Iz Vranduka, solista ARS Centra, mlada Azra Šarić, zatim iz Kaknja, Ajna Musić, Sabaheta Omerović, Nejla Kumbura, Sanin Velić, Lamija Šišić i Nađa Kulović

Baletni ansambl na sceni čine: Sajra Spahić, Džena Sačak, Amina Ćosić, Anastasija Ilijeva, Aida Delić, Venesa Karić, Nora Sarajlić, Najla Hadžić, Ena Mandžuka, Ajlin Amman Isaković, Tamara Stijović. Nejla Šehić, Zara Tepić, Lamija Mumdžić, Ajni Karay. Najmlađe ali i najslađe balerinice: Ivona Popović, Ema Zećo, Tara Simić, Nermina Ahmetspahić, Zara Softić, Selena Šarić, Ilma Gunjević i Adna Bajramović.

Poster Small World

NEZABORAVAN DOGAĐAJ NA VELIKOJ SCENI
BOSANSKOG NARODNOG POZORIŠTA ZENICA

SMALL WORLD
MUSICAL

Small World

Koreograf: Dragica Dimić
Muzički aranžer i kompozitor: Armen Škobalj
Dirigent: Amila Pašalić
Scenografija: Samira Spahić - Rustempašić
Kostimografija: Elma Šeper - Nadžak
Maske i rekviziti: Aida Mujčić
Produkcija: Samira Spahić - Rustempašić i
         Elma Šeper - Nadžak

Predstave i baletno - muzički performansiKontinuiran je rad ARS Centra u kulturi kroz stalne sopstvene produkcije i nastupe:

1. BAL@ - Koprodukcija ARS Centra, BNP Zenica i Kamerni orkestar Zenica
Historijski projekat ARS Centra za Grad Zenicu i kada su u pitanju  scenske  umjetnosti.
„Bal@“
  - „Prva postavljena i izvedena baletna predstava  za djecu i omladinu“ u historiji Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona.

Projekat je bio realiziran u koprodukciji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica i Kamernim orkestrom Zenica na Međunarodnom festivalu „Zeničko proljeće“ 2013.god.

Ostale produkcije:

2. ''Veče baleta'' - baletni performans  - produkcija ARS Centra
3. ''Uspavana ljepotica'' - baletni performans - produkcija ARS Centra
4. „Bitanga i princeza“ - mjuzikl - produkcija ARS Centra
5. „STEEL BALET“ – promotivni video spot DWC Balkan 
6. „Ghosts of the past“  - Humanitarni video spot – za svu djecu svijeta
7. „Put oko svijeta“ -  baletni performans – produkcija ARS Centra
8. "Ballet SuperNova"  - baletno - muzički performans
9. SMALL WORLD - MUSICAL
10. Mama mila, ode Mia  - mjuzikl - produkcija ARS Centar

Doprinos lokalnoj i široj zajednici

ARS Centar se odazvao pozivu za učešće kao gost na mnogobrojnim manifestacijama naročito kada su u pitanju manifestacije za djecu i koja su posvećena djeci.

Neke od značajnijih i nama najdražih su druženja koja su posvećena ‘’Specijalnoj olimpijadi’’  i 
djeci  iz  JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćom u razvoju i JU "Dom i porodica".

Ostali događaji su sastavni dio našeg rada u svrhu promocije i afirmaciji djece i omladine.
0 0